Moje kuchyně

Původ ingrediencí a jejich zpracování

Základem džemů a marmelád Rose Garden je čerstvé ovoce od lokálních pěstilů, konkrétně

  • višně, černé třešně, švestky, hrušky, rybíz i broskve mám od ovocnářů z jihočeského kraje z Lhenicko-Chelčické ovocnářské oblasti nedaleko Prachatic;
  • borůvky, bezinky a šípky odebírám z Pošumaví;
  • jahody kupuji z Jahodárny Brozany u Litoměřic.

BIO citrusy nakupuji od sicilského pěstitele z pomerančových a citrusových sadů ležících poblíž sopky Etny.

Držím se tradičních postupů a ručního zpracování ingrediencí šetrným způsobem a bez použití barviv, aromat a konzervantů. Místo kyseliny citronové používám čerstvě vymačkanou citronovou šťávu. Hustotu džemů a marmelád ladím pouze přírodním citrusovým nebo jablečným pektinem. Díky jeho použití při zachování požadované konzistence stačí ovoce vařit kratší dobu, čímž zachovávám nutričně významné látky.

Zralé a čerstvě natrhané ovoce si sama vypeckuji, oloupu, nakrájím a propasíruji, následně buď hned uvařím džem nebo marmeládu, případně ho zmrazím pro pozdější použití.

Pomeranče a citróny ve většině mých džemů zpracovávám celé, včetně kůry. Pomerančová a citrónová kůra je něco, co lidé buď milují, nebo „moc nemusí“, protože propůjčuje džemům lehounce nahořklou chuť. Tato chuť v mých džemech však není dominantní. Kůra navíc obsahuje zdraví prospěšné látky, např. intioxidanty.

Zakládám si na tom, abych vám dodala vždy čerstvé produkty, proto nedržím marmelády a džemy běžně na skladě. Výrobu určuje vaše objednávka, a tak si na mé výrobky většinou chvíli počkáte. Proč tomu tak je? Aby byla výsledná marmeláda nebo džem opravdu nejčerstvější, raději si část čerstvě natrhaného ovoce a citrusů zamrazím, protože to z vlastní zkušenosti považuji za nejlepší způsob uchování potravin. Kdybych čerstvé ovoce uvařila hned a prodávala ho i za půl roku, tak marmeláda postupně tmavne (např. jahody), oxiduje a není pak ve skutečnosti tolik čerstvá, chutná a voňavá.

Vysoký podíl ovoce

Plné a výrazné chuti dosahují džemy Rose Garden díky vysokému podílu ovoce, kdy na 100 g hotového džemu používám většinou 120 g ovoce (u pomerančů 100 g). Navíc obsahují nižší podíl cukru oproti běžným džemům, takže vaše sladké hřešení je o to zdravější.

Podíl cukru v mých džemech je kolem 52%, což představuje minimální hranici tzv. méně sladkých džemů (dle příslušné vyhlášky).

Ocenění

Od začátku mého působení na trhu v roce 2015 se mé džemy a marmelády mohou pyšnit celkem

  • 21 oceněními ze soutěže Great Taste (GB)
  • a 19 zlatými, 28 stříbrnými a 26 bronzovými medailemi z World´s Original Marmelade Award (GB).

Další ocenění za své delikatesy jsem získala v soutěžích International Taste Awards (IT) a Česká chuťovka (CZ).

V roce 2017 se mé 2 marmelády prodávaly v prestižním londýnském obchodě Fortnum & Mason, kde nakupuje i britská královská rodina. V letošní roce (2023) si obchod Fortnum & Mason opět vyžádal mou marmeládu - Červený pomeranč s rakytníkem, která letos vyhrála zlatou medaily v soutěži World´s Original Marmelade Award. Považuji to za neskutečný úspěch, protože doteď se to v tomto měřítku ještě nikomu v České Republice nepodařilo.

Právě marmeláda Červený pomeranč s rakytníkem se stala mým nejlépe oceňovaným produktem. Zůčastnila se 3 ročníků soutěže a 3x vyhrála zlatou medaily.

Z oceněných produktů v roce 2022 v soutěži Great Taste můžete ochutnat džemy

Ochutnejte i dalšího letošního (2023) vítěze Great Taste - zlatý Pomeranč s portským.

Vyzkoušejte také dvojitý zlatý Červený pomeranč se šumavským šípkem, zlatou Klementinku, zlaté červené pomeranče na různé způsoby nebo třeba Černé třešně.

 

Ocenění designu

Ráda bych také zmínila ocenění, které získala agentura Cocoon za vytvoření loga, identity a etiket Rose Garden. Tímto bych jim chtěla moc poděkovat za krásnou spolupráci, které si velmi vážím. O jejich projektu na tvorbě designu Rose Garden si přečtěte v tomto článku