Džemy a marmelády Rose Garden

Plná ovocná chuť díky vysokému podílu ovoce.

Vystudovala jsem ekonomii a 15 let pracovala pro velkou potravinářskou firmu. K marmeládám jsem se propracovala až časem, i když domácí džemy se u nás vařily odjakživa. V rodinné tradici jsem pokračovala i já a vařila džemy pro svoji rodinu. Naší klasikou byly vždy jahodový, malinový a meruňkový džem a bezový sirup. Pomerančové a citrónové džemy a marmelády jsem objevila relativně nedávno a natolik mě nadchly, že jsem se rozhodla nabídnout je i ostatním. Zakládám si na kvalitních surovinách, vysokém podílu ovoce a co nejnižším možném podílu cukru.

Jako základ jsem použila tradiční britské recepty na výrobu pomerančové marmelády, ale upravila jsem si je tak, aby obsahovaly co nejvíce ovoce. Džemy a marmelády Rose Garden se vyznačují vysokým podílem ovoce (až kolem 60 % ovoce u citrusových džemů a 70% ovoce u ostatních džemů a marmelád). Pro srovnání: běžné citrusové marmelády obsahují kolem 30% ovoce. Pokud jste někdy ochutnali pomerančovou marmeládu z obchodu a pak ochutnáte tu moji, překvapí vás její lahodná ovocná ovocná chuť bez přílišné hořkosti. 

Většina mých pomerančových a citrónových džemů obsahuje kůru z BIO pomerančů nebo BIO citrónů. Pomerančová a citrónová kůra je něco, co lidi buď milují nebo „moc nemusí“. K mým džemům chuťově patří, ale rozhodně není chutí dominantní. Citronová a pomerančová kůra propůjčuje džemům lehounce nahořklou chuť a spíše zvýrazní sladké a kyselé ovocné chutě. Kůru krájím ručně na co nejtenčí proužky. Do každého pomeranče musím rázně zakrojit přes 200 krát. Vím to, mnohokrát jsem to počítala, krájení pak ubíhá rychleji :-). Kůra navíc obsahuje zdraví prospěšné látky: vitamíny, minerály ale také antioxidanty a například i přírodní antihistaminikum, které pomáhá při alergiích.

Pro milovníky domácí džemové klasiky mám také dobrou zprávu: v sezóně se můžete těšit na více druhů malinového, borůvkového, jahodového a pokud přírodá dá, snad i meruňkového džemu a určitě bezový sirup dle naší rodinné receptury. Na naší zahradě v pošumaví s úspěchem pěstujeme sibiřské kiwi, muchovník, rakytník a žlutomasý dřín. Pokud počasí zajistí bohatou úrodu, určitě nějaké z těchto méně tradičních plodů přimíchám do svých receptur.

Budu ráda, když vám moje džemy, marmelády a sirupy budou chutnat.

Jozefína Růžičková